Také milujete bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, a neumíte si bez nich představit jediný pokrm? Uklidňujete se šálkem odvaru z meduňky a osvěžujete se drinkem s mátou? Bylinky jsou nejen báječným dochucovadlem, ale mají i příznivé účinky na naše zdraví a na posílení imunity.
Na bylinkách je skvělé to, že nemusíte čekat, až se zazelená okolní tráva a roztaje i ten poslední sníh. Dají se v pohodě vypěstovat i za nepříznivého počasí pěkně doma za oknem, zvládnou ale i lehké mrazíky, pokud se rozhodnete vysadit je ven do záhonků. Na každý pád s nimi můžete kouzlit v kuchyni každý den.
Pažitka
Jedna z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek, která v české kuchyni nesmí chybět, je pažitka. Na pěstování je celkem nenáročná, stačí ji vysít do květináče asi 3 centimetry pod zem a mírně zalévat. Jediné, co pak potřebuje, je dostatek světla.
Pažitka podporuje obranyschopnost těla, má antivirové a protizánětlivé účinky a ještě podporuje trávení a zažívání. Nebojte se proto používat pažitku nejen klasicky na brambory, ale i do ostatních pokrmů a do salátů. Výborně vám ozvláštní třeba pórkovou polévku.
Petrželka kudrnka
Další neodmyslitelnou bylinkou v každé kuchyni je petržel. Vypěstujete ji stejným způsobem jako pažitku. Patří mezi nejpopulárnější ozdobu jídel, ale to není její hlavní přednost. Petržel totiž obsahuje jedinečnou kombinaci živin, které z ní dělají superpotravinu. Už jenom to, že má 3x víc vitamínu C než pomeranč, takže velmi dobře posiluje imunitu, stojí za pozornost. Navíc obsahuje také například chlorofyl, který čistí krev, dále je močopudná, redukuje záněty v těle a pomáhá zmírňovat astma.
Nasekaná čerstvá petrželová nať je skvělá například do cuketových placek nebo do květákových placiček. Ozdobit jí můžete třeba francouzské brambory, dále bude ideální na dochucení květákové polévky.
Rozmarýn
Rozmarýn je aromatická bylinka, která nadělá spousty parády už jen tím, že ji máte v kuchyni v květináči. Rozmarýn působí na celkové posílení organismu. Pomůže vám od nervozity, vyčerpání, ale i od bolesti, a to ať svalové, tak nervové nebo zažene křeče v žaludku.
A jak rozmarýn konzumovat? Bylinku si nasekejte třeba do šťouchaných brambor nebo jí] ovoňte šopský salát. Dále si můžete připravit rozmarýnové víno. Recept je neskutečně snadný. Stačí, když nasekáte čerstvou bylinku, naplníte jí lahev (asi z ¼) a dolijete ji červeným vínem. Necháte cca měsíc odstát, následně tekutinu přefiltrujete a po půl deci na lačno popíjíte.
Máta peprná
Mátu využijete jak na odvar, který se popíjí především na zmírnění žaludečních obtíží a bolestí břicha, tak i v kuchyni. Skvělá je do salátů, ale i na přípravu omáček na maso nebo ji přidejte do domácích sirupů. Už jste zkoušeli bezový sirup s mátou?
Máta působí antibakteriálně, takže si jí můžete třeba i vydezinfikovat ruce, když ji budete chvilku mnout v dlaních. Navíc má antioxidační, antibakteriální a proti virové účinky, a díky svému vysokému obsahu vitamínu C působí i jako prevence proti nemocem a nachlazení.
Líbí se vám naše bylinková inspirace? Pak vás jistě potěší i další recepty, do kterých se bylinky vyloženě hodí!