Future 50 Foods

Quinoa – Superpotravina kterou byste si měli koupit ještě dnes

12.09.2019

Je možné, že řada z vás vidí toto slovo poprvé a ještě nikdy jste ji neměli na talíři. To je ale velká škoda! Quinoa je totiž superpotravina, která se řadí mezi 50 potravin budoucnosti (F50F), o nichž jsme již informovali v úvodním článku.

Co jsou to superpotraviny? To jsou suroviny nebo doplňky stravy,  které mají vysoký obsah důležitých živin, vitamínů a minerálů pro lidské tělo, a to v přírodní formě. A quinoa je jednou z nich! 

Co je tedy ta quinoa?

Quinoa (merlík čilský) pochází z Jižní Ameriky a je to tak zvaná pseudoobilovina. To znamená, že botanicky není quinoa cereálií, ale spíše příbuznou špenátu, řepy a mangoldu. Pěstuje se i používá stejně jako obiloviny, její nutriční hodnota je však nesrovnatelně vyšší. Na světě existuje skoro 100 druhů, nejběžněji pěstovaná je bílá, červená a černá quinoa. Nejčastěji se quinoa připravuje jako příloha k masu či zelenině nebo jako přísada do salátů.

Proč bychom měli quinou jíst?

  1. Má v sobě unikátní obsah všech 9 esenciálních mastných kyselin
  2. Obsahuje více než stopové množství hořčíku, vitaminu B6 a E, thiaminu, fosforu, železa, zinku a dalších vitamínů a minerálů
  3. Obsahuje hodně bílkovin a vlákniny
  4. Je přirozeně bezlepková
  5. Je velmi variabilní a dá se použít na mnoho způsobů

 

Jaké jsou nejznámější druhy quinoy? Bílá, červená a černá! 

  • Bílá quinoa – v Evropě nejvíce používaná, v syrovém stavu spíše zbarvena do žluta. Po uvaření se podobá rýži, a právě tu může zdravější quinoa nahradit. Je jemné oříškové chuti, obsahuje nejméně sacharidů ze všech zmiňovaných druhů, tudíž i nejnižší počet kalorií.
  • Červená quinoa– její červená barva je nepřehlédnutelná. Na talíři vypadá skvěle, navíc je bohatá na kyselinu listovou, má vyšší obsah vlákniny a sacharidů. Její zemitá chuť a křupavá struktura je zajímavá nejen v úpravě nasladko.
  • Černá quinoa– je bohatší na lithium, což je látka potřebná ke správné činnosti nervového systému. Vyniká křupavou strukturou a výraznou chutí.

Jak správně uvařit quinou

Připravit quinou je úplně snadné. Stačí ji řádně propláchnout studenou vodou, aby se předešlo možnému zhořknutí. Poté zalijte quinou v poměru 1:2 vodou. Přiveďte v hrnci s poklicí k varu a dále vařte pozvolna lehkým probubláváním, dokud se voda nevsákne. Vaří se přibližně 15-20 minut. Nechte ještě 5 minut dojít pod poklicí, prohrábněte zrna vidličkou a máte hotovo. Pomalý var je důležitý, aby se zbytečně neztrácely cenné živiny.

Quinoa nasladko, naslano či jako příloha

S takto uvařenou surovinou naložte podle vlastní chuti i fantazie. Přidat ji můžete do polévek, salátů i smažených pokrmů. Je skvělou a hodnotnou přílohou, v kuchyni nahradí rýži. Lze ji připravit nasladko i naslano. Určitě zkuste z quinoy uvařit vynikající kaši, kterou budou milovat i děti. Zde je pro vaši inspiraci pár receptů na rychlé a chutné pokrmy z této jedinečné suroviny.

Naše tipy: Vyzkoušejte quinou s tuňákem, rajčátky a jarní cibulkou, milovníky pálivých chutí jistě potěší pikantní mexická quinoa, fandové zdravých pokrmů ocení recept na bulgur, červenou quinou a ječmen a rozhodně doporučujeme dát si chřestové rizoto s quinoou.

Oběd, Večeře, Všechny

Orientální salát z quinoy

30 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Quinoa bowl s kešu oříšky

45 minut 4 porce

 

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept