Tyto tři recepty jsou ideální volba, pokud opravdu nestíháte, a navíc ještě ani nemáte představu, co byste chtěli uvařit. Každý z nich se skládá jen z několika málo surovin, které se dají případně i nahradit jinými, které zrovna najdete doma. Navíc tyhle pochoutky máte na stole do 15 minut!
Čočkový salát se zeleninou a fetou
Čočku použijte červenou nebo černou, červená je rychleji uvařená, černá je do salátů chutnější. Nicméně obě mají spoustu vitamínů, minerálů a další zdraví prospěšných látek, které posílí tělo i jeho obranyschopnost. A v čem spočívá kouzlo tohoto receptu? Že k čočce se hodí téměř jakákoli další ingredience.
Takže vezměte zelenou papriku, ředkvičky, sušená rajčata, černé olivy a sýr feta, všechno pokrájejte na kousky a smíchejte s mezitím uvařenou luštěninou. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a máte dokonalou lehkou, přesto sytou a výbornou svačinu nebo večeři. Navíc 100% zdravou! A jestli máte rádi spíš klasiku, připravte si čočku na kyselo, rychlé, snadné, syté a chutné.
Zelná polévka s tofu
Jak už jistě víte, zelí je úžasnou potravinou, která je velmi zdravá a vhodná na posílení imunity. Pokud vás ale úplně nebere chroupat zelí syrové či kysané, máme pro vás super rychlý recept na zdravou zelnici. Stačí na cibulce osmahnout jednu kostku tofu pokrájeného na malé kousky, přidat brambory na stejně velké kousky a zasypat směs červenou paprikou, pepřem a solí. Následně přidáte sáček propraného kysaného zelí a zalijete vše asi litrem vody. Přidáte bobkový list a nové koření a vaříte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec můžete polévku dochutit třeba már kapkami maggi. Tadá, máte hotovo!
Stejně dobře vám na posílení imunity zafunguje i pórková polévka nebo brokolicová polévka, takže je můžete pěkně střídat.
Kuskus s hlívou a barevnou zeleninou
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a glukanů. Ty podporují imunitní systém a bojují s bakteriemi v těle. Mimo své silné zdravotní účinky je skvělá i v tom, že je velmi snadná a rychlá na přípravu. Stejně jako kuskus. Takže jak na rychlou a super zdravou pochoutku?
10 lžic kuskusu dáte do misky, přidáte k němu plátek másla, lžičku červené papriky a lžičku provensálského koření. Zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut odstát. Mezitím si pokrájíte hlívu, osmahnete ji na cibulce a přidáte k ní mraženou polévkovou zeleninu. Jakmile je směs měkká, přidáte do ní kuskus, zprudka na minutu osmahnete a máte hotovo. Nakonec ještě můžete posypat strouhaným parmazánem a sekanou petrželkou. Osmahnutou hlívu můžete přidat i do klasického šopského salátu.
Hledáte další zdravé recepty na posílení imunity? Už nemusíte, našli jsme je za vás, tady jsou!