Holandský řízek je super rychlá a super snadná pochoutka, kterou ocení především děti. Ať už jim ho naservírujete k obědu nebo k večeři, potěšíte je. A co je na tomto receptu nejlepší? Zvládne ho hravě i chlap!
Recept na šťavnatý holandský řízek
Holandský řízek není jen obyčejný karbanátek, jak se může zdát. A velmi záleží na kvalitě ingrediencí, které použijete. Rozhodně doporučujeme kvalitní vepřové mleté maso, které obsahuje i trochu bůčku. Potřebovat budete 750 gramů. Dále je zásadní sýr, volte kvalitní goudu a připravte si alespoň 250 gramů. Pak si připravte vajíčko, trochu mléka, sůl, pepř a čerstvou petrželku.
Dále budete potřebovat další dvě vajíčka, 100 gramů hladké mouky a strouhanku na trojobal.
Jak na to?
- Mleté maso dejte do mísy
- Zalijte ho mlékem, promíchejte a přebytečné mléko zceďte
- Přidejte na jemno nasekanou hrst petrželky
- Osolte a opepřete maso dle chuti
- Z masa vytvarujte karbanátky velké asi jako vaše pěst
- Připravte si trojobal: hladkou mouku, rozšlehané vajíčko a strouhanku
- Začněte karbanátky obalovat a následně smažit
- Smažte na pánvi s rozpuštěným sádlem cca 8 minut z každé strany
Náš tip: Pokud by se vám při tvarování maso lepilo na ruce, vždycky si prsty předem namočte do studené vody
S čím holandský řízek podávat?
Holandský řízek je skvělý s bramborovou kaší, s čerstvým vařeným bramborem, ale můžete k němu přiložit i bramborový salát nebo třeba americké brambory či zapečené brambory.
Lahodit vám k němu bude také okurkový salát nebo třeba rajčatový salát.
Holandský řízek je pochoutka, pokud jste ale dostali chuť na klasický karbanátek, máme pro vás recept i na ten. A jestli chcete naopak trošku experimentovat, vyzkoušejte recept na luxusní vepřovou panenku.