Špenát se řadí mezi superpotraviny a mezi jeden z nejzdravějších pokrmů vůbec. A co je na něm nejvíc super? Je to zelenina dostupná v Česku, která je běžně k dostání, případně si ji můžete vypěstovat i sami doma na zahrádce. Není totiž nijak náročný – ani na pěstování, ani finančně. Za to je nabitý vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami.
Zdravotní benefity špenátu
Špenát obsahuje vitamíny skupiny B, mezi které patří pochopitelně i kyselina listová, velký podíl vitamínu C, který posiluje imunitu a chrání buňky před volnými radikály. Dále obsahuje vitamín E, karoten a také spoustu minerálů, mezi které patří třeba vápník, draslík, sodík, železo, fosfor, mangan… Obsahuje také dostatek bílkovin a vlákniny. Dalším nesporným benefitem je i to, že má minimum kalorií – pouze 25 kcal ve 100 g jedlého podílu, takže ho můžete klidně jíst pravidelně a ve velkém.
Špenát je potravina, která patří na seznam Future 50 Foods sestavený značkou Knorr ve spolupráci s WWF (World Wildlife Fund, Světový fond na ochranu přírody). Ten vznikl na základě snahy přiblížit lidem výživově vydatnější zdroje, než na které jsou doposud zvyklí, a také ukázat větší možnosti v tom, co můžeme vařit a následně také jíst.
Náš tip: Připravte si každý den čerstvou špenátovou šťávu, ve které zachováte většinu jeho vitamínů a minerálů. Denně se doporučuje vypít půl sklenice před obědem nebo před večeří. Pokud se vám příčí pozřít čistou šťávu, zkuste špenátové listy zakomponovat do nějakého oblíbeného pokrmu, doporučujeme francouzské brambory nebo jakkoli upravené těstoviny.
Kyselina listová
Kyselina listová stojí sama o sobě za zmínku, protože kromě toho, že pomáhá udržovat zdravý krevní oběh a vlastně i vznik červených krvinek, napomáhá vzniku neurotransmiterů potřebných pro myšlení a učení. Také chrání DNA v neuronech, podporuje zdraví mozku a detoxikuje játra, čímž zbavuje tělo škodlivých látek.
Kromě lepšího zdraví budete mít díky konzumaci špenátu i hezčí nehty, silnější vlasy a zdravější pleť. Špenát totiž příznivě ovlivňuje elasticitu pokožky a účinně bojuje proti třepení nehtů.
Pěstování špenátu
Pěstování klasického špenátu je velmi snadné. Sází se na začátku jara a naseje se do řádků, klidně i blízko sebe. Následně se sklízí jako jeden z prvních druhů zeleniny, jeho pěstování je tedy i dost rychlé. Špenát lze konzumovat čerstvý, konzervovaný nebo mražený.
Náš tip: Nejzdravější na špenátu jsou jeho listy. Nejvíce prospěšných látek z nich dostanete pochopitelně zasyrova třeba v salátu, pokud ho krátce podusíte, získáte 3X více vitamínu A. Skvělý je pak samotný jako příloha anebo ho zkuste přidat do jiných jídel a vylepšit si tak například recept na palačinky. Ke špenátu se také výborně hodí třeba smetanová nebo sýrová omáčka.
Nalákal vás tento zelený zázrak? Tak si připravte nějakou špenátovou dobrotu podle našeho receptu. Co třeba taková špenátová polévka?