Rozhodnout se začít vařit svíčkovou omáčku je vždycky risk, každému totiž chutná trochu jinak. Často má spojen recept s maminčiným uměním a jiná svíčková pak není „tak dobrá“. My máme pár tipů, jak připravit skvělou svíčkovou na smetaně, která zachutná všem.
Recept na svíčkovou omáčku
Pokud hledáte postup, jak svíčkovou udělat, vyzkoušejte náš recept na svíčkovou omáčku s karlovarským knedlíkem. Další recept, jak snadno a rychle připravit karlovarský knedlík, pro vás také máme. Tato pochoutka bude skvělá jako slavností oběd anebo večeře, při které se chcete trochu blýsknout.
Tipy, jak svíčkovou vyladit
- Než dáte maso vařit, prošpikujte ho slaninou, kterou si opečete na oleji. V tomto výpeku následně osmahněte i kořenovou zeleninu, kterou si nejprve nastrouháte nahrubo. Jakmile pustí barvu, přidejte ještě lžičku třtinového cukru a nechte směs zkaramelizovat.
- Pamatujte, že původní recept nebyl s masem „svíčková“, ale s králíkem nebo zajícem. Proto neváhejte a připravte si králíka na smetaně. Postup na přípravu omáčky je stejný jako v našem receptu, liší se pouze druh masa. Uvidíte, jak si pochutnáte.
- Během restování cibule a zeleniny můžete přidat také jedno jablko a to osmahnout společně s klasickým základem. Omáčka dostane úplně jiný rozměr.
- Vyzkoušejte citronovou jíšku! Jak na to? Při přípravě klasické jíšky přidejte ještě lžičku najemno nastrouhané citronové kůry.
- Na konec nezapomeňte svíčkovou podávat se lžicí brusinek, které krásně ladí k chuti kořenové zeleniny.
A jestli patříte mezi milovníky omáček, koukněte se i na naše další recepty, jako je třeba koprová omáčka nebo houbová omáčka. A na závěr pro vás máme i tipy na další masové luxusní recepty!