Vlašské ořechy patří mezi jednu z 50 potravin budoucnosti, o nichž jsme informovali v úvodním článku. Proč? Podíváme se, jaké účinky mají vlašské ořechy na naše zdraví, proč bychom je měli konzumovat a jak se dají nejlépe uchovat.
Vlašské ořechy prospívají našemu zdraví
Vlašské ořechy svým tvarem připomínají lidský mozek. A to se hodí, protože zrovna na něj mají skvělý vliv. Díky vitaminům B, selenu a jódu zvyšují mozkovou aktivitu. Obsahují rovněž vysoký podíl tuku, což vás může znejistět, pokud držíte dietu, ale nemusíte se příliš obávat. Tuky ve vlašských ořechách jsou kvalitní, zdravé a jsou vhodným zdrojem energie pro tělo, takže si je klidně můžete v normální míře dopřávat. Vhodným množstvím je jedna hrst ořechů za den.
Obáváte se cévních onemocnění? I v tomto případě se vám budou vlašské ořechy hodit. Pozitivně ovlivňují hladinu tuku v krvi, pomáhají snižovat cholesterol a snižují riziko vzniku vysokého tlaku, aterosklerózy či problémů se srdcem. A vykazují i viditelné výsledky: posilují pokožku, vlasy, nehty, zvyšují počet spermií, zlepšují potenci, metabolismus a přispívají ke zdravému spánku i dobré náladě. Jsou rovněž zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jmenujme aspoň vitamin C, E, K, A, vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, železo, draslík, mangan, fosfor, zinek, měď a další.
Uchovávání vlašských ořechů
Chcete si dopřát dostatek ořechů po celý rok a hledáte vhodnou metodu skladování? Žádný problém, příroda vše vymyslela za vás. Vlašské ořechy se nejlépe uchovávají nevyloupané ve skořápkách. Nemusíte je složitě zavařovat ani mrazit. Je však nutné je před uskladněním usušit, a to rozložením do jedné vrstvy na síto či do bedýnek, které vystavíte na slunce a mírný vítr nebo alespoň do větrané, suché a teplé místnosti. Ořechy budou dostatečně usušené po 4 až 6 týdnech, a pokud vám je během té doby neodnesou veverky či jiní nenechaví tvorové, stačí je pak uložit do uzavřené nádoby na suché a chladné místo. Takto vydrží i několik let.
Pokud chcete přece jen uchovat vyloupané ořechy, ani to není problém. Dají se půl roku skladovat v ledničce, v mrazáku až 1 rok. Dobrou a chutnou variantou je rovněž zalití ořechů medem, který je konzervuje. Usušené ořechy se rovněž dají zavařit. Nasypejte je do sklenic a sterilujte v páře nebo do poloviny ponořené ve vodě. Stačí na 80 °C asi 20 minut, pak se sklenice nechají vychladnout dnem vzhůru.
Vlašské ořechy pak můžete jíst samotné, v různých směsích se sušeným ovocem či v jogurtech. Samozřejmě se přidávají do různých koláčů, dortů nebo cukroví.