Vlašské ořechy patří mezi jednu z 50 potravin budoucnosti, o nichž jsme informovali v úvodním článku. Proč? Sledujte, jaké účinky mají vlašské ořechy na lidské zdraví, proč vlašské ořechy konzumovat a jak se dají nejlépe uchovat.
Účinky vlašských ořechů na naše zdraví
Vlašské ořechy svým tvarem připomínají lidský mozek. A to se hodí, protože zrovna na něj mají skvělý vliv. Ovšem nejen na něj. Podívejte se na všechny benefity vlašských ořechů. Právě proto byste měli jíst ořechy každý den.
- Díky vitaminům B, selenu a jódu zvyšují mozkovou aktivitu
- Jsou zdrojem mnoha vitaminů, jako je C, E, K, A, vitaminy skupiny B
- Jsou zdrojem mnoha minerálů, jako je hořčík, vápník, železo, draslík, mangan, fosfor, zinek, měď a další
- Obsahují vysoký podíl kvalitního a zdravého tuku, tím jsou vhodným zdrojem energie pro tělo
- Můžete je jíst i při dietě, vhodným množstvím je jedna hrst ořechů za den
- Pozitivně ovlivňují hladinu tuku v krvi a pomáhají snižovat cholesterol
- Snižují riziko vzniku vysokého tlaku, aterosklerózy a eliminují problémy se srdcem
- Zlepšují práci metabolismu a přispívají ke zdravému spánku i dobré náladě
- Viditelně posilují pokožku, vlasy, nehty
- Zvyšují počet spermií a zlepšují potenci
Jak skladovat vlašské ořechy
Chcete si dopřát dostatek ořechů po celý rok a hledáte vhodnou metodu skladování? Žádný problém, příroda vše vymyslela za vás. Vlašské ořechy se nejlépe uchovávají nevyloupané ve skořápkách. Nemusíte je složitě zavařovat ani mrazit.
Jak skladovat celé, nevyloupané ořechy
Je však nutné je před uskladněním usušit, a to rozložením do jedné vrstvy na síto či do bedýnek, které vystavíte na slunce a mírný vítr nebo alespoň do větrané, suché a teplé místnosti. Ořechy budou dostatečně usušené po 4 až 6 týdnech. Poté je stačí uložit do uzavřené nádoby na suché a chladné místo. Takto vydrží i několik let.
Jak skladovat vylouskané ořechy
Pokud chcete uchovat už vyloupané ořechy, ani to není problém. Dají se půl roku skladovat v ledničce, v mrazáku pak až 1 rok. Suchá vyloupaná jádra vám vydrží i ve spíži, stačí je mít ve skleněné uzavíratelné nádobě.
Dobrou a chutnou variantou je rovněž zalití ořechů medem, který je konzervuje. Usušené ořechy se rovněž dají zavařit. Nasypejte je do sklenic a sterilujte v páře nebo do poloviny ponořené ve vodě. Stačí na 80 °C asi 20 minut, pak se sklenice nechají vychladnout dnem vzhůru.
V jakých receptech se dají ořechy využít
Vlašské ořechy pak můžete jíst samotné, v různých směsích se sušeným ovocem či v jogurtech. Samozřejmě se přidávají do různých koláčů, dortů nebo cukroví. Výborně se ale hodí také do pomazánek, salátů a dalších slaných pokrmů. Vyzkoušejte rychlé a snadné recepty s vlašskými ořechy.
Naše tipy: Milovníci pomazánek jistě ocení klasickou nivovou pomazánku s hruškami a ořechy, ořechy se hodí také do pesta z medvědího česneku. Ze sladkých receptů vyzkoušejte dýňové muffiny s ořechy nebo se nechte inspirovat receptem na jablečný štrůdl s jogurtovým těstem a ořechy.