Bábovka je klasický český moučník, který si našel oblibu i v sousedním Německu, Polsku nebo Rakousku. Poradíme vám recept na klasickou poctivou bábovku, ale také na její další variace. Už se těšíte na čokoládovou nebo banánovou bábovku?
Recept na hrnkovou mramorovou bábovku
Co budete potřebovat na klasickou mramorovou bábovku, kterou zvládnete jen s hrnkem a formou? Připravte si jeden hrnek cukru krystalu, dva hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, hrnek mléka, 2 vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kůru a šťávu z poloviny citronu a tři lžíce holandského kakaa.
Jak na to? Všechny ingredience kromě kakaa smícháte v misce a rozmixujete. Polovinu těsta nalijete do silikonové formy na bábovku, do druhé poloviny v misce zamícháte kakao, rozmixujete a přilijete k „bílé“ polovině těsta. Dáte péct do trouby na 180 stupňů na cca 45 minut. Jakmile bábovku vyklopíte, pocukrujte ji moučkovým cukrem.
Náš tip: Vyzkoušejte také recept na skvělou a rychlou banánovou bábovku!
5 skvělých tipů, jak banánovou bábovku vylepšit
- Banány si skvěle rozumí s čokoládou, takže můžete nalámat malé kousky hořké čokolády přímo do těsta. Anebo si čokoládu rozehřejte a horkou polevou bábovku polijte.
- Vedle nešlápnete ani s kokosem, volte ovšem ten nejjemněji nastrouhaný, větší kousky by mohly bábovku vysušit. A co teprve bábovka Margot? To je pochoutka.
- Troška alkoholu nemůže uškodit, a tak přilijte do těsta deci rumu. Zkuste třeba kávový nebo mandlový. Anebo si upečte bábovku s vaječným koňakem.
- Další skvělou vychytávkou pro vláčnější moučník je použít kefírové mléko místo mléka klasického. Také můžete přidat tvaroh a vykouzlit tak tvarohovo-banánovou bábovku.
- A co takhle slaná bábovka? Taková cuketová bábovka vás jistě nadchne a hodí se skvěle jako rychlá svačina nebo večeře.
Už vás honí mlsná? Pro všechny, kteří si u sladkých receptů přijdu opravdu na své, máme ještě další lahodnou inspiraci.