Bábovka je klasický český moučník, který je rychlý, snadný a potěší snad každého strávníka. Navíc ji zvládne upéct i začátečník. Máme pro vás tipy, jak na to i jak si bábovku vylepšit.
Recept na hrníčkovou bábovku
Na hrníčkovou mramorovou bábovku si připravte 1 hrnek cukru krystalu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kůru a šťávu z poloviny citronu a tři lžíce holandského kakaa. Jeden hrnek by měl mít obsah 200 ml.
Jak na to? Smíchejte všechny sypké ingredience kromě kakaa, poté přimíchejte tekuté ingredience a opět pořádně promíchejte, případně si pomozte šlehačem. Polovinu těsta nalijete do silikonové formy na bábovku, do druhé poloviny v misce zamícháte kakao, rozmixujete a přidejte k již nalité polovině těsta. Dejte péct do trouby na 180 stupňů na cca 45 minut. Jakmile bábovku vyklopíte, pocukrujte ji moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na hrníčkovou bábovku ze šlehačky!
Náš tip: Také můžete hotovou hrníčkovou bábovku polít čokoládovou polevou.
4 nápady, jak si hrníčkovou bábovku vyladit
- Jestli se vám líbil recept na bábovku ze šlehačky, vyzkoušejte také bábovku s tvarohem. Tady je recept na tvarohovo-banánovou bábovku, která vás zaručeně nadchne. A jestli se vám nelíbí banány, nevadí, máme recept i na krásně vláčnou tvarohovou bábovku.
- Vedle nešlápnete ani s kokosem, volte ovšem ten nejjemněji nastrouhaný, větší kousky by mohly bábovku vysušit. A co teprve hrníčková bábovka Margot? To je pochoutka.
- Troška alkoholu nemůže uškodit, a tak přilijte do těsta deci rumu. Zkuste třeba kávový nebo mandlový. Anebo si upečte bábovku s vaječným koňakem.
- A co takhle slaná bábovka? Taková cuketová bábovka vás jistě nadchne a hodí se skvěle jako rychlá svačina nebo večeře.
Tyto lehké a rychlé dezerty jsou velmi oblíbené hlavně jako svačinka nebo když honem nevíte, co na snídani. Vyzkoušejte také náš recept na cuketovou buchtu. A jako bonus pro vás máme další dva sladké tipy.