Jak na to

Jednoduchý, ale poctivý hovězí guláš

01.12.2020

Křehké maso, nadýchaný knedlík a k tomu pořádná porce poctivého hovězího guláše! Také už se vám sbíhají sliny? Připravili jsme si několik tipů, jak udělat skvělý hovězí guláš, kterým okouzlíte jak na oběd, tak na večeři. 

Recept na poctivý hovězí guláš

Guláš je pokrm, kterým neurazíte nikoho. Důležité však je, aby jeho chuť byla vyvážená a maso aby bylo chutné a křehké. Na hovězí guláš se nejlépe hodí hovězí kližka nebo krk. Masem nešetřete, na jedno vaření si připravte alespoň 800 gramů. Stejně tak byste neměli šetřit ani cibulí, ideální poměr je stejné množství cibule jako masa, anebo jen o něco málo méně. Podívejte se na náš recept na poctivý hovězí guláš!

Naše tipy na vylepšení hovězího guláše

  • Koření je dalším stavebním kamenem pro guláš. Místo klasické červené papriky použijte papriku uzenou. Seženete ji v každém obchodě a guláš bude mít hned jiné aroma i chuť.
  • Pro milovníky pikantních pokrmů doporučujeme použít papriku ostrou anebo rovnou čerstvou chilli papričku nakrájenou na malé kousíčky, kterou přidáte k cibulce a pěkně společně orestujete, aby se vám chutě propojily.
  • Pro pořádné masožrouty doporučujeme kromě masa přidat do guláše ještě asi 150 gramů nakrájeného špeku nebo anglické slaniny. Tu přidáte na kousky pokrájenou hned na začátku do zpěněné cibule.
  • Čerstvé bylinky jsou nedílnou součástí každé kuchyně, zkuste je použít i do guláše, případně při jeho servírování. Nasekaná petrželka nebo snítka rozmarýnu budou perfektní.
  • Kromě klasické cibule sáhněte také po jarní cibulce. Nakrájejte ji celou – jak bílou, tak zelenou část a guláš jí těsně před podáváním posypejte.
  • Během dušení masa se klasicky používá na podlévání voda. Zkuste ale trochu černého piva, červeného vína nebo dokonce víno portské.

Jak guláš podávat?

Guláš podávejte s čerstvým karlovarským knedlíkem, případně zvolte houskový knedlík. Guláš je skvělý také s těstovinami anebo jen s čerstvým chlebem. Ale klidně můžete překvapit a připravit k němu bramborové placky. Maso nezapomeňte posypat cibulí anebo papričkou.

Náš tip: Vyzkoušejte také náš segedínský guláš, který si jistě zamilujete, buřtguláš, anebo recept na klasický hospodský guláš. A jako super rychlou večeři můžete zkusit gulášovou polévku.

Pokud vás naše recepty a tipy na guláš zaujaly, máme pro vás ještě dva další recepty na lahodné pokrmy z hovězího masa. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Polévka, Všechny

Pho Bo – Vietnamská hovězí polévka

90 minut 6 porcí
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Hovězí rendang

45 minut 6 porcí

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept