Jak na to

Pravý hospodský guláš, který zvládnete i doma

17.02.2021

Maso, které se rozpadá, pořádná porce houskových nebo karlovarských knedlíků a to zalité poctivým hospodským hovězím gulášem! Už se vám sbíhají sliny? Připravte si pravý hospodský guláš i doma, zvládnete ho hravě a budete mít jídlo k obědu i k večeři. 

Recept na pravý hospodský guláš

Hospodský guláš se nejčastěji dělá z hovězího masa, ideálně z kližky. Masem nešetřete a připravte si alespoň 500 gramů. Stejně tak byste neměli šetřit ani cibulí, ideální poměr je masa a cibule je 1:1. A jak na to? tady je recept na klasický hospodský guláš.

Naše tipy na vylepšení hovězího guláše

  • Koření! Ani tím nešetřete a klidně s ním i experimentujte. Místo klasické červené papriky použijte papriku uzenou. Seženete ji v každém obchodě a guláš bude mít hned jiné aroma i chuť.
  • Pro milovníky pikantních pokrmů doporučujeme použít papriku ostrou anebo rovnou čerstvou chilli papričku nakrájenou na tenká kolečka. Ta pak přidáte k cibulce a pěkně společně orestujete, aby se vám chutě propojily. Anebo jimi guláš posypete až těsně před podáváním.
  • Potřebujete guláš zahustit? Tak zkuste vyměnit mouku za chlebovou strouhanku.
  • Pro milovníky masa doporučujeme kromě hovězího přidat do guláše ještě asi 150 gramů nakrájeného špeku nebo anglické slaniny. Tu přidáte na kousky pokrájenou hned na začátku do zpěněné cibule.
  • Čerstvé bylinky jsou nedílnou součástí každé kuchyně, zkuste je použít i do guláše, případně při jeho servírování. Nasekaná petrželka nebo snítka rozmarýnu budou perfektní.
  • Kromě klasické cibule sáhněte také po jarní cibulce. Nakrájejte ji celou – jak bílou, tak zelenou část a guláš jí těsně před podáváním posypejte.
  • Během dušení masa se klasicky používá na podlévání voda či vývar. Zkuste ale trochu černého piva.

Jak guláš podávat?

Guláš podávejte s čerstvým karlovarským knedlíkem, případně zvolte houskový knedlík. Guláš je skvělý také s těstovinami anebo jen s čerstvým chlebem. Ale klidně můžete překvapit a připravit k němu bramboráčky nebo bramborové placky. Maso nezapomeňte pořádně posypat cibulí nakrájenou na kolečka.

Náš tip: Vyzkoušejte také náš segedínský guláš, který si jistě zamilujete anebo rychlý buřtguláš. A jako další hospodskou klasiku si můžete dát kuře na paprice podle našeho receptu.

Pokud vás naše recepty a tipy na guláš zaujaly, máme pro vás ještě dva další recepty na lahodné masové pokrmy. Tentokrát trošku netradičně, ovšem rozhodně velmi chutně. 

Hlavní jídlo, Oběd, Polévka, Večeře, Všechny

Vietnamská hovězí polévka Pho (Pho Bo)

90 minut 6 porcí
Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Domácí kebab s teplým salátkem

50 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept