Maso, které se rozpadá, pořádná porce houskových nebo karlovarských knedlíků a to zalité poctivým hospodským hovězím gulášem! Už se vám sbíhají sliny? Připravte si pravý hospodský guláš i doma, zvládnete ho hravě a budete mít jídlo k obědu i k večeři.
Recept na pravý hospodský guláš
Hospodský guláš se nejčastěji dělá z hovězího masa, ideálně z kližky. Masem nešetřete a připravte si alespoň 500 gramů. Stejně tak byste neměli šetřit ani cibulí, ideální poměr je masa a cibule je 1:1. A jak na to? tady je recept na klasický hospodský guláš.
Naše tipy na vylepšení hovězího guláše
- Koření! Ani tím nešetřete a klidně s ním i experimentujte. Místo klasické červené papriky použijte papriku uzenou. Seženete ji v každém obchodě a guláš bude mít hned jiné aroma i chuť.
- Pro milovníky pikantních pokrmů doporučujeme použít papriku ostrou anebo rovnou čerstvou chilli papričku nakrájenou na tenká kolečka. Ta pak přidáte k cibulce a pěkně společně orestujete, aby se vám chutě propojily. Anebo jimi guláš posypete až těsně před podáváním.
- Potřebujete guláš zahustit? Tak zkuste vyměnit mouku za chlebovou strouhanku.
- Pro milovníky masa doporučujeme kromě hovězího přidat do guláše ještě asi 150 gramů nakrájeného špeku nebo anglické slaniny. Tu přidáte na kousky pokrájenou hned na začátku do zpěněné cibule.
- Čerstvé bylinky jsou nedílnou součástí každé kuchyně, zkuste je použít i do guláše, případně při jeho servírování. Nasekaná petrželka nebo snítka rozmarýnu budou perfektní.
- Kromě klasické cibule sáhněte také po jarní cibulce. Nakrájejte ji celou – jak bílou, tak zelenou část a guláš jí těsně před podáváním posypejte.
- Během dušení masa se klasicky používá na podlévání voda či vývar. Zkuste ale trochu černého piva.
Jak guláš podávat?
Guláš podávejte s čerstvým karlovarským knedlíkem, případně zvolte houskový knedlík. Guláš je skvělý také s těstovinami anebo jen s čerstvým chlebem. Ale klidně můžete překvapit a připravit k němu bramboráčky nebo bramborové placky. Maso nezapomeňte pořádně posypat cibulí nakrájenou na kolečka.
Náš tip: Vyzkoušejte také náš segedínský guláš, který si jistě zamilujete anebo rychlý buřtguláš. A jako další hospodskou klasiku si můžete dát kuře na paprice podle našeho receptu.
Pokud vás naše recepty a tipy na guláš zaujaly, máme pro vás ještě dva další recepty na lahodné masové pokrmy. Tentokrát trošku netradičně, ovšem rozhodně velmi chutně.