Karlovarský knedlík je dokonalá pochoutka, kterou zvládne i začátečník. Jde o snadný a rychlý recept, který navíc udělá spoustu parády. Jak na karlovarský knedlík, který přiložíte k pokrmům na oběd i k večeři? My vám poradíme.
Recept na karlovarský knedlík
Připravte si 8 rohlíků nebo housek, ideálně den staré. Pak budete potřebovat 2 vajíčka, 200 ml mléka, 100 g hrubé mouky, lžičku soli, špetku muškátového oříšku a dvě hrsti čerstvé nasekané petržele.
Jak na to?
- Pečivo si nakrájejte na asi centimetrové kostičky, které nasypete do mísy
- Oddělte žloutky od bílků
- Žloutky rozmíchejte s mlékem, moukou, kořením a petrželí
- Směs vlijte do mísy k pečivu a zamíchejte
- Z bílků si vyšlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do pečiva
- Vše promíchejte a směs rozdělte na dvě poloviny
- Z každé půlky vytvarujte váleček dlouhý 15 – 20 centimetrů
- Válečky zabalte do potravinové fólie, kterou na koncích zavažte na uzlík
- Dejte vařit do hrnce s vroucí vodou na 20 minut
- Vyndejte, sundejte fólii a knedlík rozkrájejte na asi půl centimetrová kolečka
Náš tip: Nechte ve fólii prostor pro trochu vzduchu, aby byly knedlíky krásně nadýchané.
Karlovarský knedlík a co k němu?
Karlovarský knedlík je skvělý například ke guláši! Vyzkoušejte náš recept na klasický hospodský guláš nebo třeba na segedínský guláš. Fantastický recept je také kuře na paprice. A pochopitelně nesmíme zapomenout na dokonalou svíčkovou s karlovarským knedlíkem.
Není překvapením, že se karlovarský knedlík hodí také k pečeným masům. Dejte si pečené vepřové nebo pečenou kachnu.
Náš tip: Karlovarské knedlíky můžete vytvarovat také do kuliček – zhruba o velikosti tenisového míčku a podávat s uzeným masem a osmaženou cibulkou. Doporučujeme dozdobit ještě snítkou čerstvé petrželky.
Karlovarský knedlík už umíte, ale teď by se vám hodil recept i na další druhy knedlíků? Tak pak mrkněte na následující, máme pro vás hned dva!