Vepřové maso je v české kuchyni používané nejčastěji. Jak ho zpracovat tak, abyste snadno vykouzlili rychlou večeři nebo rodinný oběd? Máme pro vás hned několik skvělých receptů!
Vepřové maso a způsoby přípravy
Vepřové maso můžete vařit, péct, smažit i grilovat a nikdy nešlápnete vedle. Z vepřového masa se k vaření a kouzlení v kuchyni nejčastěji využívá pečeně, kýta a plec. Krkovice je pak ideální na grilování. Milovníci vepřového si ale rádi dopřejí i bůček, koleno nebo žebra, pokrmy, které se nejčastěji pečou v troubě. Za velkou pochoutku se také pokládá vepřový ocásek.
Asi nejsnadnější a velmi rychlé pokrmy jsou vepřové plátky na přírodní způsob s lehkou přílohou, jako jsou brambory nebo zelenina. Celé rodině pak jistě uděláte radost řízkem z vepřové kýty anebo zkuste šťavnatý holandský řízek.
Náš tip: Vyzkoušejte také náš recept na pomalu pečený vepřový bůček! Ideální tip na skvělý rodinný víkendový oběd. Případně zkuste recept na tu nejlepší vepřovou pečeni.
Vepřové maso a top recepty
- Vyzkoušejte vepřový guláš. Připravte si 500g vepřového masa (nejlépe vepřovou plec), 400g cibule, litr masového vývaru, lžíci rajčatového protlaku, lžíci sladké mleté papriky, 50g sádla, sůl, pepř a 3 stroužky prolisovaného česneku. Na kostky nakrájenou cibuli nechte orestovat v hrnci na sádle, přisypejte na kousky nakrájené maso a opečte jej. Pak přidejte rajčatový protlak, koření a zalijte vývarem tak, aby bylo maso zcela ponořené. Na mírném plameni dusíte do změknutí masa. V případě nutnosti ke konci vaření dochuťte kořením. Luxusní je také segedínský guláš z vepřového.
- Vepřové maso na plátky je jistota. Tady sáhněte po pečeni. Maso naporcujte na asi centimetr široké plátky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na oleji nebo na sádle. Vyzkoušejte třeba vepřové plátky na houbách.
- Vepřové maso na nudličky s omáčkou a rýží, to je neskutečná dobrota, kterou neurazíte snad žádného strávníka. Zde volte zejména vepřovou plec. Připravte si například vepřové maso s pórkem.
A jestli si myslíte, že jsme zapomněli na vepřovou panenku, tak nebojte, rozhodně nezapomněli. I ta si pochopitelně našla místo na našem jídelníčku a máme pro vás hned dva recepty.