Dýně je dokonalá podzimní surovina, se kterou lze vykouzlit nespočet receptů. Ať už k obědu nebo k večeři, vždycky uděláte dýňovým pokrmem spousty parády. Jaké všechny dýně můžete využít v kuchyni? Poradíme vám.
Dýně Hokkaido
Nejspíš nejznámější dýní je Hokkaido. Má sytě oranžovou barvu, kulatý tvar a váží okolo dvou kilo. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, stačí ji jen zbavit semínek s měkké dužiny a hurá na vaření. Má sladší chuť, proto se hodí na přípravu dezertů, ale také na polévky nebo jako příloha. Recepty z této dýně jsou velmi snadné a rychlé.
Ochutnejte skvělou podzimní dýňovou polévku anebo zkuste pečenou dýni s dýňovými semínky.
Špagetová dýně
Špagetová dýně si nese jméno podle toho, že její dužina vypadá po uvaření jako špagety. Můžete je jí hravě nahradit. Má většinou oválné žluté plody a sklízí se při velikosti asi 30 cm. Chuťově je opravdu skvělá, i proto ji doporučujeme k jednoduchým omáčkám z minina surovin.
Dejte si špagetovou dýni třeba do quinoa bowl nebo ji přidejte do zeleninového kari.
Máslová dýně
Máslová dýně má tvar hrušky, na povrchu je světle žlutá nebo světle oranžová a obsahuje spoustu dužiny. Proto ji využijete téměř celou, neobsahuje totiž žádná nechtěná semínka. Má sladkou, ořechovou chuť a hodí se zejména na přípravu moučníků, krémů nebo pomazánek.
Vyzkoušejte dýňový cheesecake, kde použijete právě máslovou dýni, nebo čočkový salát s máslovou dýní.
Dýně Goliáš
Jak už název napovídá, jde o opravdu velké dýně, které váží až 30 kilogramů. Proto počítejte s tím, že jejich přesun ať už ze zahrady nebo z obchodu do kuchyně bude náročný. Dýně Goliáš má hladkou oranžovou slupku a nejlepší je k nakládání, zavařování anebo na výrobu džemů či čatní. Jen pozor na to, že obsahuje velké množství vody – proto rychle uhnívá a s jejím kompletním zpracováním byste si měli pospíšit.
Zkuste náš recept na bramborový salát s dýní nebo cizrnový kuskus s pečenou dýní.
Jestli milujete dýně stejně jako my, jistě oceníte další dva zdravé a sezónní recepty právě z dýně. Jistě vám zachutnají.