Proč vařit z červené čočky? Jde o zdravou, levnou surovinu, která se dá upravit na tisíc způsobů, a vaření s ní je snadné a rychlé! Navíc obsahuje rostlinné bílkoviny, je bohatým zdrojem vlákniny a železa.
Recept na červenou čočku
Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená během několika málo minut. Není třeba ji dopředu namáčet a podávat ji můžete jen tak samotnou se zeleninou, k masu, tofu nebo z ní udělat salát. Každý má jistě svůj oblíbený recept z čočky, ale co takhle vyzkoušet ji trochu jinak? Tady je jeden z našich receptů na červenou čočku. Anebo zkuste zdravé muffiny s červenou čočkou.
Vyzkoušejte čočku v salátech
Červená čočka se hodí i do salátů. Vyzkoušejte třeba zeleninový salát, kdy použijete základ jako na šopský salát, do kterého na konec přidáte konzervu tuňáka ve vlastní šťávě a vše doplníte vařeným vajíčkem. A jestli nemáte chuť na maso, použijte místo tuňáka pesto ze sušených rajčat, pečených paprik nebo medvědího česneku. Skvělý je také čočkový salát s máslovou dýní.
Top 3 recepty z červené čočky
- Polévka! Jeden z nejoblíbenějších receptů z červené čočky je rychlá polévka, která je skvělá se zeleninou, má lehce pikantní chuť a je zjemněná řeckým jogurtem. Vyzkoušejte náš recept na pikantní zeleninovou polévku s čočkou.
- Čočkové kari! Další báječný nápad, jak červenou čočku připravit snadno a rychle, k obědu i k večeři, pro sebe nebo pro celou rodinu. Tady je náš osvědčený recept na lehce pikantní čočkové kari se špenátem.
- Jak už jsme řekli, čočku můžete udělat v podstatě s jakýmikoliv surovinami a vždycky vykouzlíte parádní pokrm. Hodí se tak i na recept „co dům dal“, kdy můžete hravě upotřebit suroviny, které vám zbyly v ledničce z předešlého vaření. Co takhle červenou čočku s brokolicí? Rychlá a zdravá večeře je na stole za pár chvil.
Náš tip: Díky vysokému obsahu bílkovin vám červená čočka může nahradit maso. Nevěříte? Důkaz místo slibů – dejte si špagety po boloňsku s čočkou!
A protože receptů s červenou čočkou není nikdy dost, máme pro vás ještě další dva skvělé tipy.