Vepřová kýta je spolu s panenkou a pečení to nejlepší maso, které můžete z vepřového vybrat. Výborně se s ní v kuchyni pracuje a zachutná snad každému strávníkovi. Tady jsou 3 top recepty, jak vepřovou kýtu využít.
Recept na vepřovou kýtu: řízek
Řízek je klasika a právě z vepřové kýty je nejlepší! Proto vezměte asi 400 g masa, nakrájejte ho na asi 1,5 cm široké plátky, lehce poklepejte, osolte, opepřete a obalte v trojobale – mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka. Následně obalené maso smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem, politým rozpuštěným máslem a posypaným nakrájenou pažitkou.
Náš tip: Vyzkoušejte také vepřovou kýtu v bramboráku. Připravte si asi kilo brambor, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Následně z nich vymačkejte všechnu vodu. Přidejte vajíčko, lžíci majoránky, lžičku soli a pepře, pokud bude potřeba, tak zahustěte lžící hladké mouky. Plátky masa obalte v těstíčku a smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
Recept na vepřovou kýtu: nudličky
Nudličky z vepřové kýty jsou rychle hotové, krásně měkké a šťavnaté. Stačí maso pokrájet na asi 3 cm dlouhé nudličky, ty lehce pokapat olejem, přidat grilovací koření a 3 stroužky prolisovaného česneku. Pak maso osmahněte na oleji na pánvi, jakmile bude vepřové měkké, přidejte do pánve zeleninu dle vlastní chuti (papriku, cuketu, lusky, rajče…) nakrájené také na nudličky nebo na kousky podobně velké jako maso. Promíchejte, poduste, přidejte smetanu, kokosové mléko nebo rajčatový protlak a ještě asi 3 minuty povařte.
Hotovou masovou směs se zeleninou podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi. Jako dochucovadlo můžete také použít sójovou omáčku, rybí omáčku nebo uzenou papriku či chilli. Pro doladění celého pokrmu sáhněte po nadrcených arašídech, bambusových výhonků nebo klíčků mungo. Také dozdobte dle chuti petrželkou, koriandrem nebo limetkou.
Recept na vepřovou kýtu: omáčka
Ano, plátky z vepřové kýty se hodí báječně také k omáčkám. Vyzkoušejte třeba znojemskou omáčku nebo vepřové plátky na houbách! Dalším rychlým a snadným receptem je vepřové na kmíně nebo vepřové ragú.
A protože jsme již na začátku zmínili vepřovou panenku, připravili jsme pro vás další dva recepty právě na tuto pochoutku. Věříme, že vám zachutnají jak k obědu, tak k večeři.